Puding roti kuah kastard



 Assalamualaikum.

Dessert yang aku jarang nak buat sebab aku tak minat pun apa-apa puding berasaskan roti tapi kali ini tekak aku approve pula. 

Jom tengok bahan-bahannya.

Bahan-bahan puding roti

-Roti gardenia 6 keping carik-carikkan

-susu dutch lady 2 cawan

-gula merah 1/2 cawan

-telur 2 biji

-esen vanilla 1 penutup

-kurma 5 biji (asingkan biji dan potong nipis)


Masukkan semua bahan kecuali roti dan kacau sebati. Masak atas dapur sehingga berbuih sedikit. Tutup api. Ketepikan dahulu.

Di dalam loyang 6 inch, susun layer pertama roti yang dicarikkan. 

Sapu nutella pada permukaan roti lapisan kedua (ini option). 

Tuang kuah puding roti sehingga menutup kesemua roti. 

Susun lapisan ketiga dan tuang lagi kuah puding roti.

Tabur kurma yang dihiris nipis.

Susun lapisan keempat roti dan tuang semua kuah puding roti dan tabur kesemua kurma di atasnya. 

Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45 minit menggunakan teknik 'water bath' . ' Water bath' adalah teknik dimana kita baking kek dalam tray yang dipenuhi air. Ia membantu mengekalkan texture kek supaya kekal lembut dan tidak kering. Betulkan jika salah. 😌


Jom kita tengok pula bahan-bahan kuah kastard

Bahan-bahannya

-susu cair 1 tin

-2 sudu tepung kastard

-secubit garam

-1/2 cawan air

Campurkan semua bahan-bahan dan masak atas api perlahan sehingga sedikit pekat. 

Siap. 

Nanti dah siap, makan panas-panas, nikmatnya!



Popular posts from this blog

Gulai udang utara

Lala Rebus Serai

Keropok lekor homemade