Posts

Sup kaki lembu

Image
Salam semua. Sihat ke? Dah beberapa hari aku lalui Intermittent Fasting. Aku buat 16 jam puasa, kadang-kadang 20 jam. Masih a long way to go kata orang. So hari ni aku masak sup kaki lembu untuk husband. Aku makan apa? Makan tu jugak lah hahahah. Tak ada 'eat clean' pun. Cuma aku makan nasi sekali sehari je dan diet kira calorie. Jom tengok cara aku masak. 
Bahan bahan
Kaki lembu 2 ketul Pes sup siam adabi Bawang merah 2 biji Bawang putih 3 ulas Halia 2 inch Daun sup 1 tangkai Carrot 1/2 batang
Cara cara
Rebus kaki lembu sampai lembut. Aku guna pressure cooker, 30 minit je.
Tumis bawang merah, putih dan halia sampai layu. 
Masukkan pes sup siam dan tumis sampai pecah minyak. 
Masukkan air 2-3 cawan dan kaki lembu. 
Rebus seketika.
Masukkan carrot. Biar 2-3 minit. 
Masukkan daun sup.
Perasakan dengan garam dan aji jika perlu. 
Siap.


Roti Sardin celup telur

Image
Salam semua. 
Aku nak share menu breakfast yang cepat dan pantas ni. Mudah je. 
Bahan bahan
Roti gardenia Sardin tin brand ayamas Mayonis Serbuk blackpepper Telur
Cara cara
Campurkan sardin dengan mayonis. Lenyekkan ikan sardin dan kacau sebati bersama mayonis.
Letakkan sesudu di atas roti dan lipat dua.
Celup roti dalam telur.
Goreng dalam minyak yang panas.
Angkat dan toskan.
Ulang sampai siap.

Lala masak halia pedas

Image
Salam semua.
Dah lama tak menulis. Lately ni tak sempat pun nak menulis. Banyak kerja lain kena settlekan. So bila dah ada masa ni jom lah aku share menu baru yang simple ini. Aku suka lala, rebus sahaja pun dah sedap. Jom tengok cara aku masak kali ni.
Bahan bahan
Lala 1/2 kilo Halia 4 inch Serai 2-3 batang *Cili merah 2 biji *Cili padi 5 biji *Bawang merah 2 biji *Bawang putih 4 ulas Sos tiram 2 sudu besar Kicap 1 sudu besar
Cara cara
Kisar bahan bertanda * dan tumis bersama serai dan halia sampai pecah minyak.
Masukkan sos tiram dan kicap serta 1/4 cawan air
Masukkan lala dan gaul sebati.
Perasakan dengan garam dan ajinomoto (option)
Biar masak sebentar.
Siap.


"Nasi lemak" baby

Image
Salam semua.
Lama tak bersiaran dalam blog sendiri. Sebabnya balik-balik aku masak benda yang sama je. Jadi, nak menulis pun macam ulang resepi sama juga hahahah. 
Tapi hari ni aku nak share resepi untuk baby. Nasi lemak baby. Nama nasi lemak sebab rasa dia macam nasi lemak. Aku share cara aku masak nasi dia sahaja, sebab sambal-sambal tu aku tak introduce lagi kat dia. Okay guys jangan kecam nasi lemak ni. Sebab aku memang masak style aku, untuk baby. Simple saja.
Bahan bahan
Beras segenggam Halia 2 cm Halba secubit Daun pandan 1 helai Potato 1 biji Ayam 5 hiris Bawang putih 2 ulas
Cara cara
Campak sahaja semua dalam periuk and biarkan masak. Tambah minyak masak sikit. 
Bila nasi dah masak tu, masukkan sayur sawi hiris nipis.
Siap. 




Asam rebus ikan kembung

Image
Salam semua
Baru ada peluang untuk update semula blog hari ni. Hari ni masak menu simple dan cepat iaitu asam rebus style utara. Ini menu family aku and ayah aku suka makan asam rebus ikan dengan nasi goreng telur. Mak aku akan masak kuah dia cair-cair umph sedapnya. Rindu pulak masakan mak ayah. Jom start tengok cara aku masak.
Bahan bahan
Ikan kembung 4-5 ekor *Cili kering 8 batang *Bawang putih 1-2 ulas *Bawang merah 2 biji *Belacan serbuk secubit *Serbuk kunyit 1/2 sudu kecil Bendi  Air masak 3-4 cawan ikut suka kepekatan Asam keping 4-5 keping ikut kesukaan rasa masam Daun kesum 1 ikat Bunga kantan 1 batang
Cara cara
Blend bahan bertanda * then tuang terus dalam periuk. Tambah 3-4 cawan air dan asam keping. Rebus sehingga mendidih.  Selepas mendidih, masukkan ikan kembung, daun kesum, bunga kantan dan bendi. Rebus seketika sehingga ikan masak. Perasakan dengan garam, gula atau kiub ikan bilis pon boleh.
Siap.


Sup kepala ikan merah

Image
Salam 2020

Hari ni aku masak sup lagi. Sup kepala ikan merah ini request dari suami aku hari ni. Sebenarnya dalam seminggu memang akan ada 2-3 kali aku memasak menu sup ni, samada sup ayam, sup ikan atau sup daging. Ini memang pantas untuk mak-mak semua. Jom start. 
Bahan bahan
Kepala ikan merah 3 ketul Bawang besar 1 biji Bawang putih 4 ulas Halia 2 inch Sup bunjut adabi 1 Daun sup Lada hitam hancur 1 sudu kecil Tomato 1 biji
Cara cara
Hiris nipis bawang besar, putih dan halia. Tumis sampai kuning sikit then masukkan air 2-3 cawan. Masukkan sup bunjut dan biar mendidih. Selepas mendidih tu masukkan kepala ikan dan tomato. Biar masak 2-3 minitMasukkan daun sup dan perasakan dengan garam gula secukupnya. Siap


Asam pedas ayam goreng

Image
Salam semua.
Hari ni mendung je cuaca. Hujan dah pagi tadi. Aku keluarkan ayam dari freezer. Then fikir punya lama. Apa aku nak masak hari ni. Menu haruslah menu pantas disebabkan aku ada baby kecil yang suka berkepit je ni. 
So aku masak sup ayam untuk anak-anak. Untuk aku dan  suami jadi lah asam pedas ye. Jom lah tengok caraku masak. 
Bahan bahan
Ayam  *Cili kering 10 batang *Bawang besar 1 biji *Bawang merah 3 ulas *Halia 2 inch *Lada hitam hancur 1 sudu kecil *Belacan serbuk 1 sudu kecil Daun kesum 1 ikat Tomato 1 biji Asam jawa adabi 1 sudu kecil

Cara cara
Goreng ayam yang diperap dengan garam kunyit sehingga separa garing. Ketepikan dahulu. Blend bahan bertanda * dan tumis sehingga betul-betul garing.Kemudian masukkan air 1 cawan dan asam jawa adabi. Biar mendidih. Masukkan ayam, tomato dan daun kesum. Biar masak sebentar 2-3 minit. Perasakan dengan garam dan gula. Siap dah.