Posts

Gulai udang utara

Image
 Assalamualaikum. Hujan dari pagi, pukul 1pm baru berhenti. Sejuk je cuaca hari ni. Kalau ikutkan bila cuaca macam ini, kita akan rasa nak makan je. Atau nak tidur je kan. Pagi tadi aku plan nak masak tomyam campur tapi hujan pula, malas nak keluar ambil serai dan daun limau purut. Makanya, terjadi lah menu hari ini. Sepantas 15 minit sahaja guys. Jom tengok cara masakan. Bahan bahan Udang (20 ekor size sederhana) Bawang merah (5 biji) Bawang putih (3 ulas) Halia (2 inch) Rempah kari daging (2 sudu) Rempah kari ikan (2 sudu) Santan kotak (1/2 kotak) Asam keping (1 keping) Tomato (1 biji belah 4) Cili hijau (1 batang) Cara cara Blend halia, bawang putih dan bawang merah.  Bancuh rempah kari daging dan ikan dengan 1 cawan air. Gaul sebati. Ketepikan dulu. Tumis bahan blend sehingga naik bau. Masukkan rempah yang dibancuh dengan air tadi. Masak sehingga pecah minyak.  Masukkan asam keping.  Masukkan santan dan air 1 cawan. Kalau rasa nak cair, tambah 1/2 cawan lagi. Biarkan mendidih.  Mas

Ayam shitake chinese style

Image
Assalamualaikum. Hari ini rasa serba malas. Bila datang mood malas aku, memang aku rasa nak duduk je (tapi duduk dalam mimpi lah). Pagi tadi aku siapkan bekal untuk husband, then buat roti telur untuk anak-anak.  Aku panaskan singgang ikan husband aku masak semalam untuk lunch. So aku plan, lunch aku dan anak makan lauk itu.  Tapi anak kedua aku, Sufyan sebut nak makan nasi dengan ayam. Maka terjadilah menu chinese style ni hari ini.  Kekenyangan dah Sufyan makan nasi 2 senduk penuh. Jom tengok cara masakan.  Bahan bahan Ayam (potong kecil) Cendawan shitake (10 biji) Bawang putih (6 ulas) Halia (2 inch) Daun sup (3 batang) Sos tiram (2 sudu besar) Kicap manis (2-3 sudu besar) Serbuk blackpepper (1 sudu kecil) Minyak masak (2 sudu besar) Tomato cherry (4 biji) Cili kering (1 batang) Cara cara Goreng ayam dengan garam dan kunyit. Ketepikan.  Belah 4 cendawan shitake dan belah 2 tomato cherry. Hiris nipis halia, bawang putih, daun sup, cili kering Tumis halia, bawang putih, cili kering se

Salad kentang simple

Image
Assalamualaikum.  Hari ini dah hari ke- 115 aku buat intermittent fasting. Total weight loss 15kg. Sekarang fasa maintainkan berat je. So aku  masih perlu jaga makan dan kurangkan pengambilan makanan manis. Cheat day memang ada. Kadang ke laut tapi kembali semula ke daratan. Jangan cheat day lama-lama nanti kau craving semula nak makan banyak.  So beberapa hari lepas aku buat salad untuk makan malam. Share dengan husband aku. Total weight loss husband aku setakat ni 5kg. Jauh lagi perjalanan dia, but dont worry..i will support you gituu.  Jom tengok bahan and cara buat salad kentang ni. Bahan bahan Kentang (3 biji) Tomato ceri (4 biji) Daun salad hijau campur ungu (5-6 helai) Ayamas chicken meatloft (2 keping) Isi ayam panggang (1 ketul sebesar penumbuk) Thousand island (2 sudu besar) Mayonis (1 sudu besar) Blackpepper (1 sudu kecil) Cara cara Rebus kentang sehingga lembut. Toskan dan buang kulit. Potong dadu ikut size nak makan sekali suap dalam mulut tu.  Masak chicken meatloft seben

Sambal telur pecah

Image
 Assalamualaikum. Dah berapa hari aku tak update blog? Konon busy. Nak update blog kena bertenang dan tanpa gangguan. Beberapa hari ni semua melekat je dengan aku, lagi-lagi si bongsu tu.  Hari ini baru ada masa. Taip laju-laju sementara dia nap. Memasak pun laju. Tapi guys, walaupun kau memasak laju tapi masakan tu haruslah sedap. Tak sedap nanti, nak makan tak bertambah pula hahaha. Mana diet kau ni baya.  So hari ni aku masak nasi lemak. Makan dengan sambal telur pecah ni. Jom tengok bahan bahan and cara masakannya. Bahan bahan *Cili kering (10 batang) *Bawang besar (1 biji) *Bawang putih (3 ulas) Asam keping (1 keping) Telur (2 biji) Cara-cara Rebus cili kering. Gunting cili kering tu. Buang biji. Toskan.  Blend semua bahan bertanda * Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga pecah minyak.  Masukkan asam keping dan air setengah cawan. Biar seketika. Perasakan sambal dengan garam+aji+gula jika perlu. Pecahkan dua biji telur ke dalam sambal. Biarkan masak. Jangan kacau-kacau san

Daging salai goreng kunyit

Image
Assalamualaikum. Jam menunjukkan pukul 10.30am. Aku dah siap memasak untuk lunch and dinner. Anak-anak pun dah sarapan. So lepas ni mandikan anak-anak dan its me time kahkah. Aku ada masa untuk update blog pagi ni. Biasalah memang ini rutin harian seorang surirumah.  Hari ni aku masak simple je. And kering-kering je menunya. Makan dengan kicap. Padu.  Jom tengok bahan-bahan dan cara masakan. Bahan-bahan Daging salai (1 peket) Kentang (2 biji) Bawang putih (4-5 ulas) Bawang holland (1/2 biji size sederhana) Halia (1 inch) Cili merah (1 batang) Sos tiram (1 sudu) Garam dan kunyit Tomato (1 biji) Cara-cara Goreng dahulu kentang dan daging salai yang digaul dengan garam dan kunyit. Toskan. Ketepikan.  Guna minyak yang sama untuk menggoreng tadi (guna sikit sahaja dalam 2 sudu makan). Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili merah sehingga naik bau. Masukkan daging dan kentang yang digoreng tadi. Gaul rata. Masukkan sos tiram dan tomato. Gaul sebati.  Masukkan 1/4 cawan air. Biarkan

Thai Basil Chicken

Image
 Assalamualaikum. Wah hebat betul nama menu kali ni. Bunyi dah hebat, apatah lagi rasa dia. Melayunya, Pad Kra Pow ayam. Senang sangat nak masak ni. Makan dengan telur mata kerbau and cili kicap, allahu kau tengah diet pun terus berpura-pura tak tahu diet tu apa ye. Sedap guys, kena try. Aku masak ni untuk anak-anak sekali so tak pedas lah. Kalau nak pedas letak cili padi sekali masa memasak tu lagi kau tak tengok kiri kanan time makan. Jom tengok cara masaknya. Bahan-bahan Isi ayam ( sebesar tapak tangan) Daun basil (secukupnya) Tomato ( 1 biji) Cili merah (1 biji) Carrot (1/2 biji) Bawang putih (5 ulas) Bawang besar (1 biji size sederhana) Sos tiram (2 sudu besar) Sos blackpepper (2 sudu besar) Kicap manis (2 sudu besar) Cara-cara Kisar isi ayam dalam chopper. Boleh je nak hiris kecil-kecil tapi aku nak cepat so masuk chopper je.  Hiris kecil carrot, potong 4 tomato, hiris nipis bawang putih dan bawang merah. Ketepikan carrot dan tomato dulu. Tumis semua bawang sehingga naik bau.  Ma

Apam Nasi gebu gebas

Image
 Assalamualaikum guys. Hari tu aku beli pengukus. Periuk atas dapur tu je. Mudah and praktikal kegunaannya. Tak perlu nak tekan button apa-apa, buka api dapur je, didih air dalam pengukus, hah kukus lah apa kau nak kukus. Birthday Harith awal bulan 11 hari tu aku buatkan dia apam nasi as a birthday cake lah. Konon kelainan. Mudah juga buat apam rupanya. Selama ni aku ingat renyah lah sangat.  Jom tengok bahan-bahan dan cara buat apam nasi! Bahan-bahan Nasi (2 cawan) Tepung beras (2 cawan) Tepung gandum (1 1/2 cawan) Gula (3/4 cawan) Daun pandan (4 helai) -blend ambil airnya 2 cawan Pewarna merah Yis mauripan (1 sudu) Minyak masak  Cara-cara Blend daun pandan dengan 2 1/2 cawan air. Guna air daun pandan tu dan blend nasi. Ketepikan dahulu. Ayak tepung gandum dan tepung beras dalam mangkuk. Masukkan yis sekali.  Tuang nasi yang dah di blend tadi ke dalam mangkuk berisi tepung itu. Gaul sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bekas. Titis warna merah ke dalam bekas pertama. Ikutlah nak berapa b