Nasi kandar 1 set

Salam 2020


Hari ini PKP day 33 guys. Steady lagi ke tu? Sabar, stay home stay safe. Hari ni aku rasa nak makan nasi kandar so aku propose kat husband. Dia zupzapzup siapkan bahan-bahan sambil aku monitor dia memasak. Apa yang nak potong, apa yang nak kena masukkan dulu dan sebagainya, semua dia settlekan. Aku bagi arahan kat tepi je. Jom start.

Bahan bahan dan cara caranya

Ayam goreng

Ayam 1 ekor
Serbuk kari daging 6 sudu besar
Serbuk goreng ayam adabi 6 sudu besar
Tepung beras 3 sudu besar
Daun pandan
Garam
Gula sikit

Satukan semuanya dalam bekas dan gaul sebati. Perap jap dalam 1/2 jam macamtu.

Then panaskan minyak and goreng garing.

Btw daun pandan tu pun kau goreng je, Nanti makan dengan nasi rasa crunchy tu sedap guys. Try okay. Aku tak guna daun kari tapi daun pandan.



Nasi kuning

Beras basmati 2 pot (air 5 pot)
Rempah 3 sekawan (bunga lawang 1, buah pelaga 3, kulit kayu manis 1)
Serbuk kunyit 1-2 sudu kecil
Garam
Daun pandan (potong kecil)
Butter 3 sudu

Cairkan butter dalam periuk nasi tu. Ni kau masak atas dapur dulu. Jap lagi baru transfer periuk nasi tu ke rice cooker okay.

Then masukkan 3 sekawan and daun pandan tu. Goreng dia sampai wangi.

Masukkan air 5 pot sekali beras la. Then masak jap atas dapur tu. Dah menggelegak air tu ha kau transferlah ke rice cooker, tekan cook. Tunggu la sampai dia masak.



Kuah gulai sayur

*Bawang holand 1 biji
*Bawang putih 3 ulas
*Biji ketumbar 1 sudu kecil
Rempah 3 sekawan (bunga lawang 1, buah pelaga 3, kulit kayu manis 1)
Rempah kari daging 4 sudu besar
Cili boh 2 sudu besar
Kentang 3 biji
Carrot 1 biji
Ayam 3-4 ketul
Kicap
Cili sos 3 sudu besar


Mula mula blend bahan bertanda *

Panaskan minyak and tumis rempah 3 sekawan sampai naik bau then kau masukkan bahan blend tadi. Tumis sampai naik bau and garing.

Then masukkan cili boh and rempah kari daging. Masak sampai pecah minyak.

Masukkan ayam and masak sekejap.

Tambahkan air dan biar masak sampai menggelegak.

Masukkan carrot, kentang and biarkan masak sekejap.

Then kau masukkan kicap and cili sos. Biar masak sampai kuah tu tak pekat sangat and tak cair sangat. Kena pandai bajet.

Siap lah tu.

Oh perasakan dengan garam and gula sikit.

Siap.



Hidangkan dengan telur masin fiuh sedapppp sangat


Popular posts from this blog

Gulai udang utara

Lala Rebus Serai

Ikan kembung goreng bawang bercili