Ketam masak sambal



Lamaaaaaa gila tak update blog. Bukannya aku tak masak. Setiap hari aku masak tapi aku tak sempat nak menulis blog pon. So to keep it short, lets

Ini cara aku masak okay. Kang kau tanya kenapa tak itu, tak ini, malas nak layan.

Bahan bahan

Ketam 2 ekor belah dua
Cili kering 15 batang
Bawang merah 5 biji
Bawang besar 1 biji (separuh blend, separuh potong nipis)
Bawang putih 3 ulas
Serai 2 batang
Asam jawa
Garam
Kiub ikan bilis

Cara cara

Blend segala bawang dan cili.

Tumis dengan minyak sampai pecah minyak.

Then masuk asam jawa, kiub ikan bilis, serai

Tambah air sikit, then masuk garam. Rasalah. Kalau ada terkurang masin ke, nak manis ke tambah lah ye.

Masukkan ketam. Biar masak.


Siap...

Popular posts from this blog

Gulai udang utara

Lala Rebus Serai

Ikan kembung goreng bawang bercili