Sotong masak hitam



Actually kenapa nama dia masak hitam? Sebab kita pakai dakwat sotong tu sendiri. Aku tak tambah kicap. Resepi ni aku guna sos tiram je.

Bahan bahan

8 ketul sotong
Bawang besar 1 biji
Cili padi 5-6 batang ikut tahap kepedasan
Kentang 1 biji
Kunyit
Garam
Sos tiram 3-4 sudu

Cara cara

Lumur sotong dengan garam kunyit then masak atas kuali. Make sure kau masak tanpa ada minyak. Then bila sotong keluarkan air kau angkat keluar sotong.

Tambah minyak dan masak kejap air sotong tu sampai agak kering, barulah goreng kentang pulak.

Then masukkan bawang dan cili  padi.

Then last sekali tambah sos tiram, rasa lah cukup masin manis ke apa ke then lastly, masukkan sotong.

Goreng sampai sebati dan kuah jadi pekat.

Popular posts from this blog

Gulai udang utara

Lala Rebus Serai

Ikan kembung goreng bawang bercili