Daging salai goreng kunyit
Assalamualaikum.
Jam menunjukkan pukul 10.30am. Aku dah siap memasak untuk lunch and dinner. Anak-anak pun dah sarapan. So lepas ni mandikan anak-anak dan its me time kahkah. Aku ada masa untuk update blog pagi ni. Biasalah memang ini rutin harian seorang surirumah.
Hari ni aku masak simple je. And kering-kering je menunya. Makan dengan kicap. Padu.
Jom tengok bahan-bahan dan cara masakan.
Bahan-bahan
- Daging salai (1 peket)
- Kentang (2 biji)
- Bawang putih (4-5 ulas)
- Bawang holland (1/2 biji size sederhana)
- Halia (1 inch)
- Cili merah (1 batang)
- Sos tiram (1 sudu)
- Garam dan kunyit
- Tomato (1 biji)
Cara-cara
- Goreng dahulu kentang dan daging salai yang digaul dengan garam dan kunyit. Toskan. Ketepikan.
- Guna minyak yang sama untuk menggoreng tadi (guna sikit sahaja dalam 2 sudu makan). Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili merah sehingga naik bau.
- Masukkan daging dan kentang yang digoreng tadi. Gaul rata.
- Masukkan sos tiram dan tomato. Gaul sebati.
- Masukkan 1/4 cawan air. Biarkan seketika. Tutup api.
Siap.