Bihun goreng bujang
Kenapa bihun goreng bujang? Kan dah kahwin kena bihun goreng kahwin la. Hahaha ini semua sebab bahan terhad tapi nak makan juga so buat dengan apa yang ada.
Bahan bahan
Bihun cap jasmine 1 peket
2 peket pes bihun goreng adabi
1 bawang besar ( dikisar halus)
4 bawang putih
Isi ayam 1 tupperware bulat transparent tu
Sos cili 2-3 sudu besar
Kicap 1-2 sudu besar
Sos tiram 1-2 sudu besar
Carrot 1/2 batang (potong dadu)
Cara cara
Rendam bihun siap siap dan ketepikan.
Tumis bawang sampai wangi dan masukkan pes bihun goreng. Masak sampai naik minyak.
Masukkan ayam. Masak sekejap then masukkan air.
Bubuh semua sos then gaul sebati.
Masukkan carrot.
Akhir sekali masukkan bihun then gaul rata sampai sedikit kering. Sebab tadi aku tambah air. So nak bagi air tu kering dan bihun lembut.
Kalau rasa dah okay then tak payah tambah garam/gula.
Ok bye.
Bahan bahan
Bihun cap jasmine 1 peket
2 peket pes bihun goreng adabi
1 bawang besar ( dikisar halus)
4 bawang putih
Isi ayam 1 tupperware bulat transparent tu
Sos cili 2-3 sudu besar
Kicap 1-2 sudu besar
Sos tiram 1-2 sudu besar
Carrot 1/2 batang (potong dadu)
Cara cara
Rendam bihun siap siap dan ketepikan.
Tumis bawang sampai wangi dan masukkan pes bihun goreng. Masak sampai naik minyak.
Masukkan ayam. Masak sekejap then masukkan air.
Bubuh semua sos then gaul sebati.
Masukkan carrot.
Akhir sekali masukkan bihun then gaul rata sampai sedikit kering. Sebab tadi aku tambah air. So nak bagi air tu kering dan bihun lembut.
Kalau rasa dah okay then tak payah tambah garam/gula.
Ok bye.