Keropok lekor homemade
Salam 2020
Hari ni ramadhan ke 21. Disebabkan dalam peti ais tu ada ikan selayang and ikan kembung comel-comel je saiz dia so aku decide nak buat keropok lekor la untuk anak-anak.
Bahan bahan
Ikan kembong 6 ekor
Tepung ubi 1 1/2 cawan
Garam 1 sudu kecil
Lada hitam secubit
Ajinomoto secubit
Cara cara
Rebus ikan kembong dulu then ambil isi dia sahaja
Then blend dengan ice cubes 3 cubes camtu. Tujuannya untuk elak isi ikan tu terburai. At least ada ice cubes tu dia jadi macam mampat lah isinya.
Masukkan dalam besen dan campurkan dengan tepung ubi serta tepung gandum. Perasakan.
Uli sehingga menjadi doh. Kalau macam tak melekat doh tu, masih terburai isi ikan, tambahlah air sejuk sikit.
Buat doh panjang-panjang macam keropok lekor tu.
Didihkan air then masukkan keropok lekor tu. Bila dah timbul baru angkat dan toskan.
Boleh terus goreng untuk santapan dan boleh frozenkan sahaja.
Siap
Hari ni ramadhan ke 21. Disebabkan dalam peti ais tu ada ikan selayang and ikan kembung comel-comel je saiz dia so aku decide nak buat keropok lekor la untuk anak-anak.
Bahan bahan
Ikan kembong 6 ekor
Tepung ubi 1 1/2 cawan
Garam 1 sudu kecil
Lada hitam secubit
Ajinomoto secubit
Cara cara
Rebus ikan kembong dulu then ambil isi dia sahaja
Then blend dengan ice cubes 3 cubes camtu. Tujuannya untuk elak isi ikan tu terburai. At least ada ice cubes tu dia jadi macam mampat lah isinya.
Masukkan dalam besen dan campurkan dengan tepung ubi serta tepung gandum. Perasakan.
Uli sehingga menjadi doh. Kalau macam tak melekat doh tu, masih terburai isi ikan, tambahlah air sejuk sikit.
Buat doh panjang-panjang macam keropok lekor tu.
Didihkan air then masukkan keropok lekor tu. Bila dah timbul baru angkat dan toskan.
Boleh terus goreng untuk santapan dan boleh frozenkan sahaja.
Siap