Singgang ikan tongkol style kelantan
Salam ramadhan ke 4.
Hari ni menu berbuka aku ialah singgang ikan tongkol guys. Makan dengan budu potong mangga muda dalam tu then perah asam limau, then ikan tongkol goreng haa 3 pinggan perginya suami aku makan. Fuh jom start.
Bahan bahan
Ikan tongkol 4-5 ketul isi
Lengkuas 2 inch
Halia 2 inch
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah kecil 3 ulas
Asam keping 3 keping
Garam
Air 3-4 cawan
Cili padi 5 biji
Cara cara
Rebus isi ikan dulu bersama garam 2 sudu kecil dan asam keping 2 keping.
Then bila ikan dah siap rebus, keluarkan dulu, ketepikan.
Dalam air rebusan ikan, masukkan halia, lengkuas, bawang putih dan bawang merah. Rebus sampai mendidih.
Then masukkan semula ikan. Masukkan sekali asam keping and cili padi. Rebus lagi.
Then perasakan dengan ajinomoto sikit, garam sikit then gula sikit. Siap lah tu.
Hari ni menu berbuka aku ialah singgang ikan tongkol guys. Makan dengan budu potong mangga muda dalam tu then perah asam limau, then ikan tongkol goreng haa 3 pinggan perginya suami aku makan. Fuh jom start.
Bahan bahan
Ikan tongkol 4-5 ketul isi
Lengkuas 2 inch
Halia 2 inch
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah kecil 3 ulas
Asam keping 3 keping
Garam
Air 3-4 cawan
Cili padi 5 biji
Cara cara
Rebus isi ikan dulu bersama garam 2 sudu kecil dan asam keping 2 keping.
Then bila ikan dah siap rebus, keluarkan dulu, ketepikan.
Dalam air rebusan ikan, masukkan halia, lengkuas, bawang putih dan bawang merah. Rebus sampai mendidih.
Then masukkan semula ikan. Masukkan sekali asam keping and cili padi. Rebus lagi.
Then perasakan dengan ajinomoto sikit, garam sikit then gula sikit. Siap lah tu.
Mana ikan? Ahhahha kuah selambak sebab nanti kuah ni akan
dihirup oleh suamiku dan anak-anak