Asam rebus ikan kembung
Salam semua
Baru ada peluang untuk update semula blog hari ni. Hari ni masak menu simple dan cepat iaitu asam rebus style utara. Ini menu family aku and ayah aku suka makan asam rebus ikan dengan nasi goreng telur. Mak aku akan masak kuah dia cair-cair umph sedapnya. Rindu pulak masakan mak ayah. Jom start tengok cara aku masak.
Bahan bahan
Ikan kembung 4-5 ekor
*Cili kering 8 batang
*Bawang putih 1-2 ulas
*Bawang merah 2 biji
*Belacan serbuk secubit
*Serbuk kunyit 1/2 sudu kecil
Bendi
Air masak 3-4 cawan ikut suka kepekatan
Asam keping 4-5 keping ikut kesukaan rasa masam
Daun kesum 1 ikat
Bunga kantan 1 batang
Cara cara
- Blend bahan bertanda * then tuang terus dalam periuk. Tambah 3-4 cawan air dan asam keping. Rebus sehingga mendidih.
- Selepas mendidih, masukkan ikan kembung, daun kesum, bunga kantan dan bendi. Rebus seketika sehingga ikan masak.
- Perasakan dengan garam, gula atau kiub ikan bilis pon boleh.
Siap.