Apam Nasi gebu gebas

 Assalamualaikum guys.

Hari tu aku beli pengukus. Periuk atas dapur tu je. Mudah and praktikal kegunaannya. Tak perlu nak tekan button apa-apa, buka api dapur je, didih air dalam pengukus, hah kukus lah apa kau nak kukus.

Birthday Harith awal bulan 11 hari tu aku buatkan dia apam nasi as a birthday cake lah. Konon kelainan. Mudah juga buat apam rupanya. Selama ni aku ingat renyah lah sangat. 

Jom tengok bahan-bahan dan cara buat apam nasi!

Bahan-bahan

  • Nasi (2 cawan)
  • Tepung beras (2 cawan)
  • Tepung gandum (1 1/2 cawan)
  • Gula (3/4 cawan)
  • Daun pandan (4 helai) -blend ambil airnya 2 cawan
  • Pewarna merah
  • Yis mauripan (1 sudu)
  • Minyak masak 
Cara-cara

  1. Blend daun pandan dengan 2 1/2 cawan air.
  2. Guna air daun pandan tu dan blend nasi. Ketepikan dahulu.
  3. Ayak tepung gandum dan tepung beras dalam mangkuk. Masukkan yis sekali. 
  4. Tuang nasi yang dah di blend tadi ke dalam mangkuk berisi tepung itu. Gaul sebati.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bekas. Titis warna merah ke dalam bekas pertama. Ikutlah nak berapa banyak warna apam tu kan. Aku buat 2 warna sahaja, merah dan putih.
  6. Perap selama 1 1/2 jam.
  7. Didihkan air dalam pengukus.
  8. Selepas dah 1 1/2 jam tu, ceduk adunan warna putih ke dalam loyang size 8 inch. Kemudian ceduk pula adunan warna merah. Ulang beberapa kali sampai hampir penuh loyang. 
  9. Gunakan lidi dan buat lah corak apa-apa.
  10. Kukus selama 20-30 minit.
Siap.







Popular posts from this blog

Gulai udang utara

Lala Rebus Serai

Ikan kembung goreng bawang bercili