Asam pedas kepala ikan jenahak
Salam 2020
Ramadhan ke 18 aku masak asam pedas. Since asam pedas ni ada pelbagai resepi, aku selalunya masak ikut tekak sendiri je. Untuk resepi kali ni nasib baik kena kat tekak suami aku, diulangnya kata "pandai betul ibu masak asam pedas" seraya menjilat jari.
Bahan bahan
Kepala ikan jenahak (kerat 2)
*Bawang besar 1 biji
*Bawang putih 3 ulas
*Buah keras 1 biji
*Lada hitam 1 sudu kecil jangan lah menimbun
*Belacan 1 cm
*Serbuk kunyit 1 sudu kecil
*Halia 2 cm
Daun kesum 1 ikat
Bunga kantan 1 batang
*Cili kering 15 batang
*Serai 1 batang
Asam jawa adabi 1 sudu besar or 2 1/2 asam keping
Cara cara
Blend semua bahan bertanda *
Panaskan minyak dalam belanga
Kemudian tumis bahan kisar sehingga naik minyak and garing
Bila dah garing, masukkan air asam jawa/asam keping dan air 1 1/2 cawan. Biarkan mendidih then masukkan kepala ikan.
Tutup belanga dengan penutup and biar lah dalam 2-3 minit
Bila dah mendidih masukkan daun kesum dan bunga kantan
Perasakan dengan garam dan gula jika perlu
Btw kalau nak kuah banyak, tambah air sikit lagi. Tapi asam pedas ni dia tak boleh cair sangat nanti tak umph. Biar mendidih then tutup api
Siap.
Ramadhan ke 18 aku masak asam pedas. Since asam pedas ni ada pelbagai resepi, aku selalunya masak ikut tekak sendiri je. Untuk resepi kali ni nasib baik kena kat tekak suami aku, diulangnya kata "pandai betul ibu masak asam pedas" seraya menjilat jari.
Bahan bahan
Kepala ikan jenahak (kerat 2)
*Bawang besar 1 biji
*Bawang putih 3 ulas
*Buah keras 1 biji
*Lada hitam 1 sudu kecil jangan lah menimbun
*Belacan 1 cm
*Serbuk kunyit 1 sudu kecil
*Halia 2 cm
Daun kesum 1 ikat
Bunga kantan 1 batang
*Cili kering 15 batang
*Serai 1 batang
Asam jawa adabi 1 sudu besar or 2 1/2 asam keping
Cara cara
Blend semua bahan bertanda *
Panaskan minyak dalam belanga
Kemudian tumis bahan kisar sehingga naik minyak and garing
Bila dah garing, masukkan air asam jawa/asam keping dan air 1 1/2 cawan. Biarkan mendidih then masukkan kepala ikan.
Tutup belanga dengan penutup and biar lah dalam 2-3 minit
Bila dah mendidih masukkan daun kesum dan bunga kantan
Perasakan dengan garam dan gula jika perlu
Btw kalau nak kuah banyak, tambah air sikit lagi. Tapi asam pedas ni dia tak boleh cair sangat nanti tak umph. Biar mendidih then tutup api
Siap.
Besar kan kepala jenahak ni.