Asam pedas kepala ikan jenahak

Salam 2020

Ramadhan ke 18 aku masak asam pedas. Since asam pedas ni ada pelbagai resepi, aku selalunya masak ikut tekak sendiri je. Untuk resepi kali ni nasib baik kena kat tekak suami aku, diulangnya kata "pandai betul ibu masak asam pedas" seraya menjilat jari.

Bahan bahan

Kepala ikan jenahak (kerat 2)
*Bawang besar 1 biji
*Bawang putih 3 ulas
*Buah keras 1 biji
*Lada hitam 1 sudu kecil jangan lah menimbun
*Belacan 1 cm
*Serbuk kunyit 1 sudu kecil 
*Halia 2 cm
Daun kesum 1 ikat
Bunga kantan 1 batang
*Cili kering 15 batang
*Serai 1 batang
Asam jawa adabi 1 sudu besar or 2 1/2 asam keping

Cara cara

Blend semua bahan bertanda *

Panaskan minyak dalam belanga

Kemudian tumis bahan kisar sehingga naik minyak and garing

Bila dah garing, masukkan air asam jawa/asam keping dan air 1 1/2 cawan. Biarkan mendidih then masukkan kepala ikan.

Tutup belanga dengan penutup  and biar lah dalam 2-3 minit

Bila dah mendidih masukkan daun kesum dan bunga kantan

Perasakan dengan garam dan gula jika perlu

Btw kalau nak kuah banyak, tambah air sikit lagi. Tapi asam pedas ni dia tak boleh cair sangat nanti tak umph. Biar mendidih then tutup api

Siap.

Besar kan kepala jenahak ni. 

Popular posts from this blog

Gulai udang utara

Lala Rebus Serai

Ikan kembung goreng bawang bercili