Sambal petai dan ikan bilis
Salam 2020
Ramadhan ke 20 aku ada masak sambal petai dan ikan bilis ni. Simple je. Aku dah siap-siap buat ibu sambal dah so bila aku nak masak apa-apa berasaskan sambal, cedok je ke dalam periuk dan boomm siap lah.
Bahan bahan
Ibu sambal 2 sudu besar ( cili kering+bawang besar+bawang putih+air asam jawa+perasa secukupnya)
Ikan bilis 1 genggam
Petai 1 genggam
Bawang besar 1/2 biji
Cara cara
Tumis bawang yang dihiris bulat sehingga naik bau
Then masukkan ibu sambal. Aku tak tunggu pecah minyak dah sebab ibu sambal ni dah siap masak dah pun.
Masukkan pula petai dan ikan bilis tadi. Gaul dan tambah sikit air. Tutup kuali sekejap biar masak.
Siap.
Ramadhan ke 20 aku ada masak sambal petai dan ikan bilis ni. Simple je. Aku dah siap-siap buat ibu sambal dah so bila aku nak masak apa-apa berasaskan sambal, cedok je ke dalam periuk dan boomm siap lah.
Bahan bahan
Ibu sambal 2 sudu besar ( cili kering+bawang besar+bawang putih+air asam jawa+perasa secukupnya)
Ikan bilis 1 genggam
Petai 1 genggam
Bawang besar 1/2 biji
Cara cara
Tumis bawang yang dihiris bulat sehingga naik bau
Then masukkan ibu sambal. Aku tak tunggu pecah minyak dah sebab ibu sambal ni dah siap masak dah pun.
Masukkan pula petai dan ikan bilis tadi. Gaul dan tambah sikit air. Tutup kuali sekejap biar masak.
Siap.