Sambal petai dan ikan bilis

Salam 2020

Ramadhan ke 20 aku ada masak sambal petai dan ikan bilis ni. Simple je. Aku dah siap-siap buat ibu sambal dah so bila aku nak masak apa-apa berasaskan sambal, cedok je ke dalam periuk dan boomm siap lah.

Bahan bahan

Ibu sambal 2 sudu besar ( cili kering+bawang besar+bawang putih+air asam jawa+perasa secukupnya)
Ikan bilis 1 genggam
Petai 1 genggam
Bawang besar 1/2 biji

Cara cara

Tumis bawang yang dihiris bulat sehingga naik bau

Then masukkan ibu sambal. Aku tak tunggu pecah minyak dah sebab ibu sambal ni dah siap masak dah pun.

Masukkan pula petai dan ikan bilis tadi. Gaul dan tambah sikit air. Tutup kuali sekejap biar masak.

Siap.




Popular posts from this blog

Gulai udang utara

Lala Rebus Serai

Ikan kembung goreng bawang bercili