Nasi minyak 1 set

Salam 2020 guys.

Ramadhan ke 6 hari tu aku buat nasi minyak ni. Actually aku masak nasinya guna rempah serbaguna je. Bancuh dengan air then tanak dalm rice cooker macam biasa. Aku guna brand apa tah aku lupa nanti aku tengok balik. Siap satu hal.




Jom tengok cara buat kuah and sayurnya 

Bahan bahan dan cara cara

Kari daging dan kentang

Daging 1 tupperware ( aku taktau la berapa gram)
Kentang 2 biji
Rempah kari daging 4 sudu besar
Rempah sekawan (1 kulit kayu manis, 3 buah pelaga, 2 bunga lawang)
Halia 2 inch
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah besar 1 biji
Daun kari 3 batang
Minyak 
Santan 3/4 kotak


Okay actually aku masak kari daging ni dalam pressure cooker russel taylor so ini caranya. 

  • Tekan "bake" and screen akan keluar word "P10"
  • Masukkan minyak. Tumis bawang, halia, daun kari and rempah sekawan.
  • Bila dah naik bau tu, masukkan rempah kari daging. Tumis sampai garing. 
  • Kemudian masukkan daging dan air sehingga paras daging. Gaul sekejap.
  • Tekan "keep warm/off" then tekan "beans/tendons". Screen keluar word "P30" 
  • Cover penutup. Pusing pressure valve ke "seal" then biarkan masak sehingga bunyi 'bip' 
  • Alihkan pressure valve ke "exhaust". Biarkan wap keluar sampai habis baru buka penutup pressure cooker.
  • Masukkan kentang dan air 1 cawan then tekan semula "keep warm/off" then tekan "beans/tendons". Screen keluar word "P30". Then tekan "pressure select" and tekan "-" untuk turunkan time ke P10. 
  • Cover semula penutup and halakan pressure valve ke "seal" then tunggu bunyi bip
  • Alihkan pressure valve ke "exhaust". Biarkan wap keluar habis baru buka penutupnya.
  • Tekan "bake" . Tekan "pressure select" . Tekan "+" naikkan masa ke 15 and tekan flavour "strong"
  • Time ni boleh masukkan santan dan tambah air jika perlu. Biarkan masak dan pecah minyak dan pekat ikut kesukaan.
Siap.




Ayam berempah

Ayam 6 ketul
Daun kari 2 batang
Rempah kari daging 2 sudu besar
Rempah adabi 2 sudu besar
Tepung beras 3 sudu besar
*Halia 2 inch
*bawang putih 4 ulas
*biji ketumbar 1 sudu kecil
Garam 2 sudu kecil
Ajinomoto 1 sudu kecil
Gula 1/2 sudu kecil

Cara cara

  • Tumbuk halia, bawang putih dan biji ketumbar
  • Campurkan semua bahan dalam 1 bekas dengan ayam dan gaul rata
  • Perapkan 1-2 jam
  • Kemudian panaskan minyak
  • Goreng garing
  • Angkat toskan

Siap.



Sayur kobis goreng mamak

Sayur kobis 1/4 kobis tu
Biji sawi 1 sudu kecil
Bawang putih 2 ulas
Cili merah 1 biji
Bawang merah besar 1/2 biji
Serbuk Kunyit

Cara cara
  • Tumis bawang, cili dan biji sawi sampai naik bau
  • Masukkan serbuk kunyit gaul rata. 
  • Then masukkan sayur kobis. Goreng sampai masak. Jangan lama masaknya. Dalam 2-3 minit okay la sebab nak kekalkan kerangupan kobis tu.

Siap.




Popular posts from this blog

Gulai udang utara

Lala Rebus Serai

Ikan kembung goreng bawang bercili