Daging Goreng Kunyit

Favourite husband and aku. Kalau makan memang 2 pinggan tak cukup bhai. Ok jom mula.

Bahan bahan

Daging (2 genggam tangan)
kunyit (2 sudu kecil)
Bawang besar (1 Ulas)
Cili padi (ikut kepedasan sendiri)
Cili merah/hijau (1 batang)
kentang  (1 biji)

Cara cara

Potong daging kecil kecil ikut size kau nak makan.
potong kentang 4 bahagian
Hiris cili merah + bawang besar

Now,

Lumurkan kentang dengan garam dan kunyit. Gorengkan. Kemudian toskan.

Lumurkan daging dengan kunyit dan garam. Gorengkan dalam minyak tadi.

Bila dah agak masak daging tu. Masukkan bawang besar+cili merah+cili padi. Masak sampai naik bau.

Kemudian masukkan kentang. Biarkan seketika. Gaul gaul sikit. Perasakan dengan garam. Tapi biasanya aku tak bubuh garam dah sebab dah masin.

Siap. Jangan kau goreng daging lama lama kalau taknak gigi pecah bila gigit daging. Kau faham kan?

ok bye.

nota kakikuda: kadang kadang aku gantikan kentang tu dengan tempe. Cara yang sama juga nak masaknya. Cubalah beb.

Popular posts from this blog

Gulai udang utara

Lala Rebus Serai

Ikan kembung goreng bawang bercili