Gulai kuning ikan cara kelate
Ok. Ni aku ambik resepi dari mak mertua aku and mak sedara husband aku. Orang kelate suka makan gulai kuning ni. So, untuk sedapkan perut husband, aku kena belajar la.
Bahan bahan
*cili kering (3-4 tangkai)
*Kunyit hidup (2 cm)
*Lengkuas (2 cm)
Santan (1/2 kotak)
Ikan (2-3 ketul)
*Bawang merah (3 ulas)
*bawang putih (2 ulas)
Timun (1 biji)
Asam keping (2 keping)
cili hijau (2 tangkai)
*Kunyit hidup (2 cm)
*Lengkuas (2 cm)
Santan (1/2 kotak)
Ikan (2-3 ketul)
*Bawang merah (3 ulas)
*bawang putih (2 ulas)
Timun (1 biji)
Asam keping (2 keping)
cili hijau (2 tangkai)
Cara cara
Blend semua bahan bertanda *
Masukkan santan dan 2 cawan air dalam periuk. Masak.
Kemudian masukkan bahan blend tadi. Biar mendidih.
Then masukkan asam keping. Biar seketika.
Perasakan dengan garam/gula. Bila dah sedap kuah tu, kau masukkan ikan dan cili hijau. Masak seketika.
Akhir sekali masukkan timun yang dipotong kecil.
Siap.
Makan dengan sambal belacan and ikan rebus goreng. Fuh.
Ok bye.