Tomyam Campur
Jarang aku buat sebab bukan favourite dia. Tapi aku masak jugak bila tekak tiba tiba teringin.
Bahan bahan
Paste tomyam (2 sudu besar)
Serai (1 batang)
Daun limau purut (4-5 helai)
Ayam (3-4 ketul)
Tomato (1 biji)
Cili padi (3-4 tangkai)
Bawang besar (1 ulas)
Sayur kobis bunga (1/2 bunga)
Carrot (1/2 batang)
Daging (6-7 slice)
Air limau nipis (2 sudu besar)
Serai (1 batang)
Daun limau purut (4-5 helai)
Ayam (3-4 ketul)
Tomato (1 biji)
Cili padi (3-4 tangkai)
Bawang besar (1 ulas)
Sayur kobis bunga (1/2 bunga)
Carrot (1/2 batang)
Daging (6-7 slice)
Air limau nipis (2 sudu besar)
Cara cara
Tumis bawang besar, serai dan daun limau purut sehingga naik bau.
Kemudian masukkan air dan tambah paste tomyam. Kacau dan biar mendidih. Masukkan air limau nipis.
Campak daging dahulu. Biarkan seketika. Sebab daging ambil masa lama sikit nak empuk.
Kemudian masukkan ayam. Masukkan segala jenis sayur yang disebut dalam 'bahan bahan' di atas dengan cili padi sekali.
Biarkan mendidih. Perasakan dengan garam/gula.
Hidangkan dengan telur dadar and nasi putih. Fehh.
Ok bye.