Tomyam Campur

Jarang aku buat sebab bukan favourite dia. Tapi aku masak jugak bila tekak tiba tiba teringin.

Bahan bahan

Paste tomyam (2 sudu besar)
Serai (1 batang)
Daun limau purut (4-5 helai)
Ayam (3-4 ketul)
Tomato (1 biji)
Cili padi (3-4 tangkai)
Bawang besar (1 ulas)
Sayur kobis bunga (1/2 bunga)
Carrot (1/2 batang)
Daging (6-7 slice)
Air limau nipis (2 sudu besar)

Cara cara

Tumis bawang besar, serai dan daun limau purut sehingga naik bau.
Kemudian masukkan air dan tambah paste tomyam. Kacau dan biar mendidih. Masukkan air limau nipis.
Campak daging dahulu. Biarkan seketika. Sebab daging ambil masa lama sikit nak empuk.
Kemudian masukkan ayam. Masukkan segala jenis sayur yang disebut dalam 'bahan bahan' di atas dengan cili padi sekali.
Biarkan mendidih. Perasakan dengan garam/gula.
Hidangkan dengan telur dadar and nasi putih. Fehh.
Ok bye.

Popular posts from this blog

Gulai udang utara

Lala Rebus Serai

Ikan kembung goreng bawang bercili