Gulai Ikan Siakap
Gulai ni simple. Kan ini cara aku masak.
Bahan bahan
Ikan siakap (sekor)
Bawang besar (1 biji)
Bawang putih (4 ulas)
Halia (2 inch)
Daun kari (3 tangkai)
Rempah kari ikan (4 sudu besar)
Santan (setengah kotak)
Halba campur (1 sudu kecil)
Asam jawa adabi (1/2 sudu besar)
Tomato (1 biji)
Bendi (4-5 batang)
Bawang besar (1 biji)
Bawang putih (4 ulas)
Halia (2 inch)
Daun kari (3 tangkai)
Rempah kari ikan (4 sudu besar)
Santan (setengah kotak)
Halba campur (1 sudu kecil)
Asam jawa adabi (1/2 sudu besar)
Tomato (1 biji)
Bendi (4-5 batang)
Cara cara
Potong bawang besar, bawang putih dan halia
Rendam rempah kari ikan dalam air dulu
Tumis bawang besar, putih dan halia yang dipotong+halba campur+daun kari sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari ikan. Tumis sampai pecah minyak. Guna api sederhana okay.
Bila dah naik minyak, kau masukkan air asam jawa dan lebih kurang 2 cawan air.
Masukkan ikan siakap. Kacau sebentar. Then terus masukkan santan.
Biarkan mendidih.
Kemudian masukkan tomato dan bendi.
Perasakan dengan garam secukupnya
Ok siap beb. Makan dengan nasi panas panas. Feh.
Ok bye.