Sambal Tumis Telur
Resepi ni kalau makan dengan nasi lemak memang bertambah nasi lah aku. Haaa apa lagi jom mula.
Bahan bahan
Telur (4-5 biji)
*Cili kering (10 tangkai)
*Bawang merah (3 ulas)
*Bawang putih (2 ulas)
*bawang besar (1/2 ulas)
*Cili padi (4-5 tangkai)
Air asam jawa (1 1/2 sudu kecil)
Cara cara
Blend bahan bertanda * dan tumis sehingga naik minyak.
Lepas dah naik minyak, kau tambah air asam jawa dan air 1/2 cawan. Biarkan mendidih.
Kemudian, perasakan dengan garam dan gula.
Last sekali bila kau rasa sambal tumis kau dah menjadi dan sedap, kau pecahkan telur ke dalam kuali. Kalau nak selamat, pecahkan dulu dalam mangkuk, takut telur busuk. Naya je sambal kau!
Lastly, biarkan telur masak. Api sederhana okay. Kalau nak telur kau hangit melekat kat bontot kuali, cuba la buka api besar .
Siap. Makan dengan nasi panas panas. Feh
ok bye.